Maisto produktai, kurių negalima šildyti mikrobangų krosnelėje

Maisto produktai, kurių negalima šildyti mikrobangų krosnelėje

Mikrobangų krosnelė yra prietaisas, be kurio daugybė žmonių neįsivaizduoja savo gyvenimo. Ji yra puikus išradimas, padedantis taupyti mūsų laiką greičiau pašildant maistą. Tačiau kad ir koks geras pagalbininkas buityje būtų mikrobangų krosnelė, tikrai ne visi patiekalai ar maisto produktai joje šildyti. Kai kurie šildomi produktai gali prarasti skonį, sugesti, o kai kurie netgi tapti kenksmingais sveikatai.

Žurnalas Women Daily Magazine pateikia tokį maisto produktų sąrašą, kurių griežtai nerekomenduojama dėti į mikrobangų krosnelę:

ŽUVIS IR MĖSA

  • Jei sugalvosite mikrobangų krosnelėje šildyti žuvį, teks valgyti nemalonaus skonio patiekalą;
  • Šildant vištienos produktus, vištienos odelė taps drėgnos ir nemalonios struktūros;
  • Apdorotoje mėsoje esantys konservantai, veikiami mikrobangų krosnelės elektromagnetinės spinduliuotės, tampa cheminiais junginiais, pavojingais sveikatai.

Maisto produktai, kurių negalima šildyti mikrobangų krosnelėje

VAISIAI, DARŽOVĖS IR GRYBAI

  • Šildomos vynuogės gali tapti plazmos gabalėliais;
  • Negalima šildyti brokolių mikrobangų krosnelėje, kadangi jie taip netenka naudingųjų savybių. Geriausias būdas jų apdorojimui – virimas garuose;
  • Į mikrobangų krosnelę taip pat negalima dėti špinatų ir burokėlių, nes elektromagnetinė spinduliuotė skatina kenksmingų nitrozaminų susidarymą, kurie turi kancerogeninių savybių;
  • Kai kurie žalumynai, tokie kaip burokėlių lapai, turi savybių, kurios gali sukelti liepsną, juos šildant mikrobangų krosnelėje;
  • Čili pipirai turi medžiagų, kurios, veikiamos mikrobangų krosnelės, gali imti skleisti aitrius dūmus, kurie vos pravėrus mikrobangų krosnelės duris, užpildys jūsų kambarį;
  • Per ilgai mikrobangų krosnelėje šildomi pomidorai ar pomidorų padažas dėl daug juose esančio skysčio susidarius dideliam slėgiui, gali sprogti ir aptaškyti mikrobangų krosnelės sienas;
  • Šildomos bulvės praranda maistingąsias medžiagas ir netgi gali sukelti apsinuodijimą;
  • Grybų nerekomenduojama šildyti dėl to, kad juose yra gausu baltymų. Patiekalus su grybais reikėtų suvartoti iškart pagaminus, nes ilgai laikomi ir vėliau šildomi grybai tampa kenksmingi dėl juose esančių baltymų struktūros kitimo šildant. Grybus galima laikyti ir valgyti ne ilgiau nei parą laiko nuo pagaminimo.
Grybai, špinatai

Maisto produktai, kurių negalima šildyti mikrobangų krosnelėje

SKYSČIAI, SRIUBOS, ALIEJAI

  • Mikrobangų krosnelė nėra tinkama kavos šildymui, nes ji neteks savo skonio;
  • Riebalai, tokie kaip alyvuogių, sezamų, vynuogių ir rapsų aliejai, yra netinkami šildymui mikrobangų krosnelėje;
  • Sriubą šildyti galima, tačiau reikėtų ją kas minutę pamaišyti arba įdėti į dubenėlį medinį šaukštą, kad šylanti sriuba neimtų šaudyti purslų ir neaptaškytų visų mikrobangų krosnelės kraštų;
  • Pienas ar mišinukas kūdikiams šildomas mikrobangų krosnelėje šyla netolygiai, todėl to reikėtų vengti, kad kūdikis nenusiplikytų nuo per karšto pieno.
Sriuba

Maisto produktai, kurių negalima šildyti mikrobangų krosnelėje

KITI PRODUKTAI

  • Picą mikrobangų krosnelėje šildyti galima, bet nepatartina, nes jos krašteliai pasidarys drėgni ir lipnūs, o sūris taps guminis;
  • Nerekomenduojama šildyti ryžių, jei išvirti jie laikomi ilgiau nei parą, kadangi juose susiformuoja bakterijos, kurios gali sukelti apsinuodijimą;
  • Jei nenorite valgyti drėgno ir gleivėto maisto, mikrobangų krosnelė nėra tinkamas variantas kinų maisto šildymui;
  • Ar su lukštu, ar be lukšto, griežtai nerekomenduojama mikrobangų krosnelėje šildyti virto kiaušinio, kadangi jo viduje esanti drėgmė sukelia garų kaupimąsi, kuris gali sukelti kiaušinio sprogimą;
  • Jokiu būdu nešildykite maisto mikrobangų krosnelėje kartoniniuose ar plastikiniuose indeliuose, nes jie nuo karščio gali išskleisti kenksmingas medžiagas, ar net išsilydyti ar užsidegti.
Ryžiai

Maisto produktai, kurių negalima šildyti mikrobangų krosnelėje